Test- en inzetbeleid kraamzorg

Op deze pagina vindt u de meest recente informatie rondom het testen en inzetten van zorgmedewerkers. Hierin is ook het beleid rondom de inzet van zorgmedewerkers met een huisgenoot of nauw contact met Covid-19 (klachten) opgenomen. Het RIVM testbeleid voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis vindt u hier. 

Laatste stand van zaken test- en inzet beleid

Testbeleid

Voor zorgmedewerkers is een PCR-test niet meer verplicht. Vanaf heden mag er ook een antigeen(snel)test worden gebruikt. Als er een negatieve uitslag is, moet de antigeen(snel)test na 24 uur worden herhaald als de klachten blijven bestaan.

Quarantainebeleid

Bij een positieve testuitslag moet een zorgmedewerker thuis blijven in isolatie voor minimaal 5 dagen tot maximaal 10 dagen na start van symptomen. Daarnaast moet iemand 24 uur symptoomvrij zijn en 48 uur koortsvrij. Er kan besloten worden om kraamverzorgenden met een positieve test in te zetten, om de continuïteit van zorg te waarborgen.

Zorgmedewerkers zonder klachten die een huisgenoot hebben die positief getest is op COVID-19 of in nauw contact zijn geweest van een positief getest persoon hoeven niet meer in quarantaine. Zij worden wel geadviseerd om gedurende 10 dagen na het laatste contact PBM (chirurgisch mondneusmasker type II) te gebruiken. Voor zover mogelijk moeten de zorgmedewerkers 1.5 meter afstand houden van cliënten en collega’s. Als de zorgmedewerker klachten krijgt blijft deze thuis en doet een test (zie bovenstaand voor testbeleid).

U vindt het test- en inzetbeleid van het RIVM hier. In dit beleid staan ook de aandachtspunten met betrekking tot de privacywetgeving omtrent het bekendmaken van de vaccinatiestatus van zorgmedewerkers beschreven.